بانک خازنی
در بیشتر واحدهای صنعتی هم از توان اکتیو یعنی مفید و هم از توان راکتیو یعنی غیر مفید استفاده میشود. از آنجایی که شبکه برق، تنها توان مفید را در اختیار ما قرار میدهد اگر بخواهیم توان راکتیو را هم دریافت کنیم جریان بیشتری نیاز است. در نتیجه هزینه برق افزایش پیدا میکند. بسیاری از محیطها و سازمانها با قبضهای سرسامآور برق مواجه میشوند اما چاره چیست؟ چاره کار استفاده از بانک خازنی میباشد. قطعاً دوست دارید بدانید که معنای آن چیست
. این بانک به کمک شبکه برق میآید، به عبارتی در حالی که شبکه برق توان اکتیو را در اختیار ما قرار میدهد این بانکها میتوانند توان راکتیو را هم در اختیار ما بگذارند. همین مسئله باعث میشود شبکه برق مجبور به فراهم کردن توان راکتیو نباشد و هیچگونه قبض سرسام آوری برای شخص نمیآید. اگر دوست دارید بیشتر در مورد این موضوع بدانید در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا اجزای تشکیل دهنده، مراحل نصب و نحوه راهاندازی آن را با یکدیگر بررسی کنیم.
بانکهای خازنی وظیفه ذخیره و هموارسازی سطح انرژی الکتریکی را بر عهده دارند. گروهی از چندین خازن هستند که به صورت سری یا موازی در کنار یکدیگر قرار گرفته و به هم متصل شدهاند. مانند یک خازن جداگانه برای ذخیره انرژی الکتریکی و تنظیم جریان انرژی استفاده میشوند. فرمول ظرفیت خازن به این صورت است که افزایش تعداد خازنها در یک بانک ظرفیت انرژی ذخیره شده برای دستگاه را افزایش میدهد. در اصل بانک خازن جزء انواع تابلوهای برق است که در کارخانهها، واحدهای صنعتی مسکونی به طور کلی مورد استفاده قرار میگیرد.
برای درک بهتر بانکهای خازنی باید بدانید که توان شبکه برق به دو گونه مصرف میشود، اکتیو و یا راکتیو. به طور کلی زمانی که از برقهای منزل استفاده میکنیم از انرژی برق اکتیو استفاده میشود. اما بسیاری از دیگر دستگاهها که با توان راکتیو کار میکنند به توان اکتیو هم نیاز دارند. اگر برای توان راکتیو از شبکه برق استفاده شود هزینه بیشتری را باید پرداخت کنید.
اجزای بانک خازنی
در مورد اجزای بانک خازنی باید بگوییم که با توجه به نوع کاربرد، از اجزای مختلفی تشکیل شده است. این اجزا شامل تابلو برق، خازن سه فاز، رگلاتور، بانک خازنی کنتاکتور، کلید ورودی، کلید فیوز، فیلتر و کلید هستند. از این بانکها برای اصلاح ضریب توان استفاده میشود که تمامی خسارات در مصرف برق را کاهش میدهند. افت ولتاژ را جبران میکنند و میتوانند آن را تنظیم نگه دارند و از آسیب دیدن دستگاهها جلوگیری کنند.
به کاهش سطح مقطع سیم به دلیل کاهش مصرف توان راکتیو کمک میکند و باعث کاهش هزینه برق مصرفی میشود. بانکهای خازنی غیر فعال را در اختیار ما میگذارند منتها در صورت نصب و راهاندازی آن باید حتماً تجهیزات را به صورت صحیح در کنار هم قرار داد. مراحل انجام این کار باید با دقت و ترتیب خاصی صورت بگیرد تا بتوان نتیجه مورد نظر را از آن دریافت کرد. هر اشتباهی در فرایند نصب ممکن است یک سری مشکلات به وجود بیاورد.
راهاندازی بانکهای خازن
هنگام راهاندازی بانکهای خازنی باید به یک سری از موارد دقت کرد. ابتدا باید محل نصب را کنترل کرد. اتصال صحیح ترانس جریان را مورد بررسی قرار داد. رگلاتور را تنظیم و راهاندازی کرد و تست نهایی و بهرهبرداری را انجام داد. قبل از شروع فرایند به مسائل امنیتی نیز توجه کنید. در تابلوها ولتاژهای خطرناکی وجود دارند که ممکن است با تماس با آنها صدمات جبران ناپذیری را تجربه کنید، به همین دلیل هنگام کار با آنها از افراد آموزش دیده و متخصص کمک بگیرید. علاوه بر اینها قبل از راهاندازی باید به اتصال خازن به تاسیسات قدرت مربوط به قطع برق، اتصال زمین و لاک کردن کلیدها دقت کرد و طبق قوانین منطقهای تمامی مجوزها را کسب کرد.
باید تجهیزات دارای اتصال به زمین باشند. بانک را در کنار مایعات و یا محیطهای مرطوب قرار ندهید. از اتصال برق به تجهیزات آسیب دیده پرهیز کنید. محفظههای تهویه را چک کنید تا کاملاً باز باشند. تمامی این نکات باید توسط افراد متخصص و حرفهای مورد بررسی قرار بگیرند.
انواع بانک خازنی
بانک خازنی با توجه به کاربرد انواع مختلفی دارد. از جمله آنها میتوان به بانکهای خازنی هوایی، فشار قوی، درون تابلو، ثابت، در سمت فشار ضعیف ترانس، در سمت فشار قوی ترانس و بانک سیار اشاره کرد.
بانک خازنی هوایی: بانکهای خازنی در سیستمهای توزیع خازنهای اصلاح ضریب توان مانند ترانسهای توزیع روی تیر برق نصب میشوند. قطعات بر روی سکو روی تیر قرار میگیرند. همچنین تمامی اتصالات توسط کابلهای روکشدار انجام میشوند.
فشار قوی: بانکهای خازنی فشار قوی در سطح فوق فشار قوی برای اتصال حجم توان از نیروگاههای دوردست به مصرف کنندهها استفاده میشود. این خطوط طویل افت ولتاژ بسیار زیادی در هنگام اوج مصرف دارند؛ برای همین باید از بانکهای خازنی برای تامین توان راکتیو استفاده کرد.
درون تابلو: بانکهای خازنی درون تابلو در پستهای صنعتی یا مکانهای کوچک و سربسته استفاده میشوند. این بانکها عموماً در محفظه فلزی قرار میگیرند و فضای کمی را اشغال میکنند. نیاز به تعمیرات زیادی ندارند و اگر در شرایط سخت مانند حرارت و رطوبت قرار نداشته باشند طول عمر بیشتری خواهند داشت.
بانک خازنی ثابت: نمونه در سطح توزیع و برای بارهای اضافی میتواند توان راکتیو مورد نیاز ثابتی ایجاد کند. در این مواقع برخی از اوقات این بانکها همراه بار، سوئیچ میشوند. اگر بار همواره و به طور شبانه روزی در مدار وجود باشد نیازی نیست بانک را خاموش یا روشن کنید.
بانکهای خازنی در سمت فشار ضعیف ترانس: این نوع بانکها از انواع بانکهای خازنی هستند که سیستمهایی که تجهیزات متعددی به توان ریاکتیو دارند نوسان ایجاد میکند.
بانکهای خازنی قسمت فشار قوی ترانس: این نوع بانک مانند نصب در سمت فشار ضعیف است و میتواند توان راکتیو مدار را تامین نماید. با توجه به نیاز با توان ریاکتیو مدار میتوان بانک را خاموش یا روشن کرد و از ایجاد اضافه ولتاژ جلوگیری کرد.
بانکهای سیار: بانکهای خازنی سیار همان بانکهای موبایل هستند که گاهی نیاز داریم به طور موقت خازنهای شانت در سیستم توزیع نصب شود تا بتوان مشکل اضافه بار را حل کرد و تجهیزات سیستم نهایی شود. در این مواقع از بانک خازن سیار استفاده میکنند که به صورت یونیتهای تک فاز و سه فاز موجودند.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم در مورد تعریف بانکهای خازنی و انواع آنها صحبت کنیم. این بانکهای خازنی با توجه به نوع کاربردشان قیمتهای متفاوتی دارند و امروزه با توجه به تورم موجود در بازار نمیتوان یک قیمت دقیق برای آن در نظر گرفت. بانکهای خازنی برای مصارف مسکونی تجاری، صنایع سبک و یا سنگین استفاده میشوند. اگر به دنبال قیمت خازن و انواع بانکهای خازنی هستید میتوانید با مجموعه الکترومتینی در ارتباط باشید تا کارشناسان مجموعه راهنماییهای لازم را به شما ارائه دهند و بتوانید با توجه به نیاز خود بانک خازنی مربوطه را تهیه کنید.