کنتاکتور خازنی
عموماً برای بهبود توان اکتیو، خازنها وارد شبکه میشوند تا اثر سلفی بارها را با نزدیک کردن ضریب توان به عدد یک خنثی نمایند. در ابتدا خازنها جریان بسیار بالایی را از شبکه استخراج میکنند و باید این جریان تا حد زیادی محدود شود. حال خازنها از طریق کنتاکتور در مدار قرار میگیرد. تیغههای کنتاکتور معمولی به راحتی نمیتواند جریان بالا را از خود عبور دهد برای همین از کنتاکتور خازنی استفاده میشود که به عنوان یک تجهیز کلیدی شناخته شده است. این تجهیز برای دمپ جریان هجومی، سوئیچینگ خازن و اصلاح ضریب توان کاربرد دارد. به طور کلی شما برای خرید انواع کنتاکتور میتوانید به قسمت محصولات الکترومتینی مراجعه کنید و تمامی محصولات را با قیمتها و ویژگیهای مختلف مشاهده نمایید.
کنتاکتور خازنی یکی از تجهیزات الکتریکی است که برای کنترل و افزایش عملکرد موتورهای الکتریکی استفاده میشود. این تجهیزات خازنهای الکترولیتی دارند که در مدارهای الکتریکی به کار میروند. هدف اصلی استفاده از کنتاکتورهای خازنی، افزایش عامل قدرت (Power Factor) میباشد. این عامل نشاندهنده بهرهوری موتورها است و با افزایش آن، مصرف انرژی و هزینههای عملیاتی کاهش مییابد. کنتاکتورهای خازنی در سیستمهای الکتریکی معمولاً برای بهبود عامل قدرت (Power Factor) مورد استفاده قرار میگیرند.
Power Factor نسبت توان فعال (Active Power) به توان طراحیشده یا توان اپراتیو (Apparent Power) است. این نسبت نشاندهنده بهرهوری سیستم الکتریکی است. در سیستمهایی که موتورهای الکتریکی دارند، Power Factorمعمولاً کمتر از 1 است، که این بهرهوری ناکارآمد را نشان میدهد. با استفاده از کنتاکتورهای خازنی میتوان Power Factor را بهبود داد. این کنتاکتورها خازنهای الکترولیتی دارند که توانایی تولید توان تشعشعی از ولتاژ متغیر را دارند. این توان تشعشعی باعث افزایش توان اپراتیو میشود و در نتیجه Power Factor بهبود مییابد.
اجزای کنتاکتور خازنی و معمولی
اگر اجزای این کنتاکتورها را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که این کنتاکتورها از یک کنتاکتور معمولی، واحد سوئیچینگ خازنی و سیمهای مقاومتدار به وجود آمدهاند. واحد سوئیچینگ خازنی روی کنتاکتور نصب میشود و سیمهای مقاومتدار از بالا و پایین به ترمینالهای کنتاکتور متصل خواهند شد. از دیگر اجزا میتوان به بوبین اشاره کرد. بوبین یک میدان مغناطیسی ایجاد میکند که این میدان مغناطیسی به جذب هسته متحرک به هسته ثابت کمک میکند و باعث میشود تیغههای کنتاکتور بسته شوند. با بسته شدن این تیغهها خازنها به مدار وارد میشوند.
بدنه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است که بوبین و هسته کنتاکتور را در خود جای میدهد. کنتاکتور توسط ریل روی آن نصب میشود. کنتاکتور های اصلی مسیر عبور جریان برق به خازنها محسوب میشوند. سیمهای مقاومتدار به عنوان محدود کننده پیک اولیه جریان شناخته شدهاند و مشابه سلف عمل میکنند. به صورت دوتایی در بالا و پایین با کنتاکتور های کمکی سری میشوند. واحد سوئیچینگ خازنی نیز به صورت موازی با کنتاکتهای اصلی قرار گرفته است و زودتر از کنتاکتورها داخلی برای دمپ جریان هجومی متصل میشود.
عملکرد کنتاکتور خازنی
در ادامه اگر بخواهیم بیشتر در مورد عملکرد کنتاکتور خازنی صحبت کنیم باید بگوییم که کنتاکتورها در حالت برقدار متفاوت عمل میکنند. زمانی که برق به بوبین وارد میشود کنتاکتهای واحد سوئیچینگ خازنی زودتر از کنتاکتهای اصلی بسته خواهند شد و خازنها وارد مدار میشوند. در لحظه ابتدایی جریان زیادی برای عبور از خازنها وجود دارد برای همین سیمهای مقاومتدار که با کنتاکتهای کمکی سری شدهاند این جریان را عبور میدهند. این سیمها عملکردی مشابه به عملکرد سلف دارند و مانع از تغییرات ناگهانی جریان میشوند. در نتیجه جریان ابتدایی محدود و بعد از آن کنتاکتهای اصلی بسته خواهند شد.
نوع دوم کنتاکتور در حالت بدون برق و عدم تحریک بوبین قرار میگیرد. در این حالت هیچ جریانی درون کنتاکتها وارد نمیشود. در حالت نرمال کنتاکتها باز هستند و با تست بازر میتوان آنها را بررسی کرد. زمانی که بوبینها تحریک شوند این کنتاکتها بسته خواهند شد و بعد از قطع شدن جریان برق دوباره به حالت اولیه خود باز میگردند. کنتاکتور خازنی در محصولات الکترومتینی قرار گرفته است که در صورت تمایل به خرید میتوانید آن را داخل سبد خرید خود قرار دهید.
تفاوت کنتاکتور خازنی و معمولی
کنترلهای کنتاکتورهای معمولی مقدار خاصی از جریان را تحمل میکنند. اگر جریان بیش از حد باشد تیغههای آنها ذوب و به هم میچسبد؛ اما در کنتاکتور خازنی در صورت ورود جریان بالا به مدار در لحظه ابتدایی المانهای مقاومتی از ایجاد آسیبهای احتمالی به خازن جلوگیری خواهند کرد. به طور کلی در هر جایی که به ضریب توان نیاز داریم باید از بانکهای خازنی استفاده کنیم. در واقع کنتاکتورهای خازنی برای تعویض یا سوئیچینگ خازنهای تک پله و چند پله در بانک خازنی استفاده میشوند. برای مثال در تابلوی برق خازنها را به چند پله تقسیم میکنند که در هر پله، از خازنها با ظرفیتهای مختلف و موازی استفاده میشود.
مزایای کنتاکتورها
اگر بخواهیم در مورد مزایای استفاده از کنتاکتورها صحبت کنیم باید بگوییم که دارای دمپ جریان هجومی هستند. طول عمر خازن را افزایش میدهند. سوئیچینگ نرمی دارند. قابلیت کاهش تلفات اهمی را به وجود میآورد. از توقف ناگهانی سیستم جلوگیری میکنند. هزینههای تابلو برق را کاهش میدهند و به بهینهسازی آن کمک میکنند. به طور کلی این کنتاکتورها مزایای بسیار زیادی دارند و برندهای متفاوتی هستند که در این زمینه فعالیت دارند. شما با مراجعه به قسمت محصولات الکترومتینی میتوانید انواع برندهای مختلف کنتاکتور خازنی و غیره را مشاهده کنید و با توجه به شرایط و کاربردهای مورد نیاز خود آنها را تهیه نمایید.
نکات مهم هنگام انتخاب کنتاکتور ها
هنگام انتخاب کنتاکتورهای خازنی باید به یک سری از موارد دقت داشته باشید. اول از همه به توان نامی آن دقت کنید. میزان جریانی که به راحتی از تجهیزات عبور میکند را توان نامی میگویند. باید ولتاژ عایقی آن را در نظر بگیرید. ولتاژی که باعث شکست عایقی شود به این معناست که قسمتی از عایق رسانا خواهد شد و جریان الکتریکی از آن عبور میکند. ولتاژ نامی در عملکرد بهینه نقش دارد. ولتاژ بوبین و ولتاژ تغذیه هم در هنگام انتخاب کنتاکتور حائز اهمیت است.
کنتاکتور کمکی که به صورت مجزا روی کنتاکتور قرار میگیرند را باید متناسب با سایز و برند کنتاکتور خود انتخاب نمایید. حداکثر فرکانس سوئیچینگ را در نظر بگیرید. با در نظر گرفتن این نکات میتوانید یک خرید متناسب داشته باشید. همچنین قبل از خرید هم میتوانید با مشاورین ما در الکترومتینی تماس بگیرید تا بهترینها را به شما پیشنهاد دهند.
قیمت کنتاکتور خازنی
قیمت کنتاکتور خازنی با توجه به برند، مدل و کاربردهای آن متفاوت است. قطعاً میدانید که هر یک از تجهیزات با توجه به ویژگیها و مزایایی که دارند قیمت گذاری میشوند. این نکته را هم فراموش نکنید که برای انتخاب کنتاکتور خازنی حتماً باید پارامترهای گفته شده را مد نظر قرار دهید.